HTTP : 500 Service Unavailable in a just installed Brand new SharePoint 2010 BOX

Installed an brand new SharePoint 2010 Application server (SPS-APP01.mydomain.int) with Service pack 1 and August 2012 cumulative update. All prerequisites and installation went perfectly but once the product wizard completed I’m getting “HTTP : 500 Service Unavailable” error while loading Central administration also the Central administration app pool get stopped.

Wasted probably two hours by looking all around to find out the point of this occurrence.

  1. Installed SharePoint and ran product config wizard through Farm account and Farm account also has full control to Database server so no point of checking more on database level permissions.
  2. Checked the IIS app pool account of Central Admin and all required IIS security groups and all are there as needed.
  3. Farm account also a member of local admin group.
  4. Demoted whole farm and again provisioned but the result was same.

So what else I have to huh ? None isn’t it ? But actually yes one more thing.

Suddenly popped out that one key permission which was missing while I’m checking – "Log on locally as batch job" on local security policy of SP Server.

Administrative tools –> local security policy –> User rights assignment –> right click and edit "Log on as a batch job"

clip_image001

clip_image002

My farm account (Central Admin App pool account) should be here but it wasn’t. tried to add but couldn’t can you see the add users button has been grayed out so realized that Infra admin has defined this particular group policy through AD.

Asked Admin to Edit the default domain policy –> User rights assignment –> right click ad edit "Log on as a batch job"

clip_image003

Added Farm (Central admin App pool account) account in to the group since this policy has been defined (enabled).

clip_image004

After applying just ran a GP Update/force from SP Server and checked whether this user has been added,

clip_image005

yes it was as above and then tried to open up the central admin.

Capture

Bingo !!! It opens now.

Advertisements

7 thoughts on “HTTP : 500 Service Unavailable in a just installed Brand new SharePoint 2010 BOX

  1. Hi tҺeгe would уou mind stating which blog platform you’re working with?
    I’m planning to start my own blog soonn bᥙt I’m having a hard time selectng
    between BlоgЕngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I аsk is Ƅecause yokur design and style sems
    different then most blogs and I’m looking for ѕomething unique.
    P.S Sorrʏ for getting off-topіc Ƅut I had tⲟ aѕk!

    1. Hi Jason, thanks for your comment and I would glad to help. I’m obviously using WordPress as you see in end of the URL. WordPress been great for me so far with ease of managing, many great templates to select for free, layouts and interfaces are wonderful too. for me WordPress in the best and I would highly recommend to anyone plans to start a blog over any other hosters.

  2. Superb blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
    I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
    Would you propose starting with a free platform like WordPress or
    go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused ..
    Any ideas? Kudos!

    1. Hi Gradon,

      Thanks for Your comment. Yes I would recommend you to start with WordPress if you are to start with blogging. Use Live Writer for writing which is really cool. i’m really satisfied with WordPress as it’s gives a nice built in tools which makes administration easier.

      Keep Blogging ! Cheers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s